Sănătatea joacă un rol crucial in viața noastră. Știm că factorii de mediu și stilul de viață ne influențează semnificativ sănătatea. Însă elementul cheie, constituția genetică, reprezintă cadrul pe care putem construi o viață cât mai sănătoasă. Genetica este un cod cu instrucțiuni al vieții noastre ce ne influențează aspectului și capacitățile fizice, temperamentul, abilitățile și talentele și, foarte important, susceptibilitatea noastră pentru boli.

Dar cum putem decripta acest cod? Simplu: prin testarea genetică. Cu ajutorul tehnologiei moderne, putem citi și interpreta acest cod și putem lua decizii informate pentru a ne îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții.

În acest articol, vom arunca o privire asupra modului în care genetica ne influențează sănătatea și cum testele genetice pot fi un instrument indispensabil în îmbunătățirea calității vieții noastre. La sfârșitul acestui articol, vei avea o înțelegere mai bună a testelor genetice și a beneficiilor pe care acestea le pot aduce sănătății dumneavoastră.

Ce sunt Genetica și ADN-ul?

Genetica este știința care se ocupă cu studiul eredității și variabilității umane. Ea studiază modul în care caracteristicile genetice se moștenesc de-a lungul generațiilor și modul în care acestea ne influențează viața. Elementul central al studiului geneticii este molecula ADN (acidul dezoxiribonucleic), care se găsește în nucleul fiecărei celule a organismului nostru.

Cu toții am auzit vorbindu-se despre gene; dar ce este aceea o genă? Gena este un fragment ADN pe baza căreia se sintetizează o proteină sau molecula de ARN (acid ribonucleic). Particularitățile sau modificările (mutațiile) de la nivelul genelor conduc la apariția unor variabilității în funcționarea celulelor organismului și astfel, la unicitatea fiecăruia dintre noi.

Un moment crucial în evoluția cunoașterii geneticii a fost descoperirea structurii ADN de către James Watson, Francis Crick, Maurice Wilkins și Rosalind Franklin în 1953. Ei au vizualizat pentru prima data structura ADN folosind difracția cu raze X și au descris structura acestuia ca o scară spiralată, sau dublu helix. Această descoperire a deschis calea către înțelegerea modului în care informația genetică este stocată, citită și exprimată.

Această descoperire a pus bazele cercetării genetice moderne și a condus la inițiative majore precum Proiectul Genomului Uman. Lansat în 1990, acest proiect ambițios a avut ca scop cartografierea întregului genom (totalității ADN) uman, deschizând noi orizonturi în înțelegerea diversității genetice umane dar și a mecanismelor genetice de apariție a bolilor.

Astfel, cercetările continue din domeniul geneticii au furnizat informații cruciale pentru îmbunătățirea sănătății și a calității vieții noastre.

Testarea genetică, instrumentul prin care analizăm și interpretăm informația conținută în ADN ne oferă rezultate indispensabile sănătății. În următoarea secțiune, vom examina mai detaliat cum testele genetice ne pot îmbunătăți sănătatea.

Rolul Testării Genetice în Sănătate: Cum ne poate ajuta cunoașterea geneticii noastre să luăm decizii informate

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce suferi de anumite afecțiuni, ai anumite trăsături fizice sau comportamentale, de ce o anumită dietă nu funcționează pentru tine? Răspunsul s-ar putea afla în genetică.

Constituția genetică influențează susceptibilitatea pentru anumite afecțiuni, modul în care metabolizăm anumiți nutrienți precum proteinele, lipidele si glucidele, necesarul de vitamine și minerale, capabilitățile sportive, modul în care ne afectează consumul de cafeină și alcool, stresul, necesarul de somn etc.

Testele genetice pot fi de mai multe feluri în funcție de informațiile pe care dorim să le aflăm:

  • diagnostice: atunci când suferi de o afecțiune care poate avea o cauză genetică, un test genetic poate stabili diagnosticul de certitudine și poate indica managementul cel mai potrivit;
  • de predispoziție: te ajută să afli dacă ești predispus la anumite afecțiuni multifactoriale cu o puternică componentă genetică precum diabetul de tip 2 și hipertensiunea arterială;
  • pentru ghidarea stilului de viață, teste precum cele de nutrigenetică te pot ajuta să îți modifici silul de viață pentru a avea efecte optime pentru sănătate;
  • farmacogenetice: analizează anumite variații genetice care au fost asociate cu răspunsul diferit la tratamente ajutând astfel la implementarea tratamentului cel mai potrivit și la reducerea apariției efectelor adverse și a eșecului tratamentelor.

Beneficiile Testelor Genetice:

În medicina modernă, testele genetice au devenit un instrument esențial. Aceste teste pot dezvălui informații cruciale despre constituția genetică a fiecăruia dintre noi, care pot fi folosite pentru a preveni, diagnostica sau trata o varietate de afecțiuni.

Iată cum ne pot ajuta testele genetice:

  1. Prevenția bolilor: Cunoașterea predispozițiilor genetice pentru anumite afecțiuni ne poate ajuta la formularea unor strategii proactive de prevenție, precum modificarea stilului de viață sau începerea unor tratamente preventive. Spre exemplu, persoanele care sunt purtătoare ale unor mutații in gena BRCA1 (cel mai faimos exemplu fiind Angelina Jolie) au risc crescut de a dezvolta cancer de sân și ovar și pot beneficia de programe de monitorizare specializate sau opta pentru tratamente profilactice precum mastectomia și salpingo-ooforectomia.
  2. Diagnosticul precoce și de precizie: Multe afecțiuni sunt mai ușor de tratat dacă sunt diagnosticate devreme. Testele genetice pot identifica atât genele cât și mutațiile specifice asociate indicând diagnosticul precis al afecțiunii chiar de la debut și pot orienta medicul către managementul potrivit. Spre exemplu, în cazul afecțiunilor metabolice, un diagnostic specific cât mai precoce al afecțiunii și un tratament specific pot întarzia sau chiar împiedica apariția simptomelor.
  3. Tratament personalizat: Genetica poate influența modul în care răspundem la diferite tratamente. Prin testarea genetică, medicii pot alege cele mai eficiente și sigure terapii pentru pacienți, personalizate în funcție de profilul genetic, reducând astfel apariția efectelor adverse sau eșecului tratamentului. Spre exemplu, unele persoane cu anumite variații la nivelul genei VKORC1 pot avea o sensibilitate mai mare la medicamentul Warfarină și necesită o ajustare a dozei.
  4. Planificarea familială: Testele genetice pot ajuta cuplurile care doresc să aibă copii să înțeleagă riscurile de a transmite unele mutații copiilor lor și să ia decizii informate despre opțiunile reproductive potrivite. Spre exemplu, în cazul în care ambii parteneri ai unui cuplu sunt purtători ai unor mutații responsabile de apariția unei afecțiuni autozomal recesive precum fibroza chistică, riscul de a avea un copil afectat este de 25% pentru fiecare sarcină. În acest caz, cuplul poate opta pentru diagnostic prenatal pentru fiecare sarcină obținută natural sau Fertilizare in Vitro si testarea genetică a embrionilor.
  5. Înțelegerea modului în care funcționează organismul și adaptarea stilului de viață: Cunoașterea constituției genetice ne poate ghida în alegerea dietei potrivite, tipului de exercițiu fizic cel mai eficient pentru noi și a stilului de viață cel mai potrivit pentru sănătatea noastră. Spre exemplu, cunoașterea faptului că avem un metabolism mai lent al grăsimilor saturate și o predispoziție de a avea un deficit de vitamina D ne poate ghida în modificarea dietei în mod corespunzător.

Testarea genetică este o cale deschisă către un viitor în care îngrijirea sănătății este adaptată la nevoile individuale ale fiecăruia dintre noi. În secțiunea următoare, vom discuta despre cum te poți implica și poți prelua controlul asupra propriei sănătăți prin testarea genetică.

Helixomic și Testarea Genetică de Online

Pentru a face accesibile beneficiile testării genetice, Helixomic îți aduce soluția direct acasă. Îți oferim posibilitatea de a beneficia de o consultație genetică online, precum și de a realiza un test genetic în confortul propriei case.

Cu Helixomic, procesul este simplu. După o programare online și o discuție cu specialistul nostru, vei primi un kit de testare direct la domiciliu. Odată ce ai colectat proba, le vei trimite înapoi fără costuri adiționale. Rezultatele vor fi apoi analizate în laboratoarele partenere folosind tehnologie de ultimă generație și interpretate, iar raportul genetic va fi transmis prin email. Apoi, în cadrul unui consult genetic ți se va explica rezultatul și vei primi recomandări personalizate conform rezultatului.

În concluzie

Am parcurs împreună o călătorie prin lumea fascinantă a geneticii, înțelegând modul în care constituția noastră genetică ne influențează sănătatea și rolul esențial pe care îl joacă testele genetice în prevenție, diagnostic și tratament. Este clar că, folosind informația genetică, putem fi mai proactivi și mai eficienți în gestionarea sănătății noastre.

Helixomic își propune să te facă partener activ în îngrijirea propriei sănătăți, oferindu-ți oportunitatea de a realiza un test genetic de acasă, simplu și convenabil. Pasul către un viitor sănătos este la doar un clic distanță.

Dr. Anca Neacșu

Dr. Anca Neacșu

Dr. Anca Neacșu, medic specialist în genetică medicală cu peste 10 ani de experiență, este expertă în consiliere genetică și interpretarea analizelor genetice avansate. Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București și cu formări suplimentare la Harvard, Stanford și Asociația Americană de Nutriție, ea promovează o paradigmă medicală nouă, axată pe prevenție și tratamente personalizate o viață cât mai sănătoasă și prelungirea longevității.

Află mai multe despre Anca