Gena MTHFR codifică metilen-tetrahidrofolat reductaza, o enzimă esențială în metabolismul folatului (vitaminei B9). Mai specific, enzima codificată de MTHFR transformă 5,10-metilentetrahidrofolatul în 5-metiltetrahidrofolat (5-MTHF), o moleculă esențială pentru numeroase procese ale organismului [1].

Principalele funcții ale 5-MTHF în organism sunt următoarele:

  • formarea globulelor roșii sangvine;
  • sinteza ADN și ARN;
  • diviziunea și creșterea celulelor mai ales în perioada fetală și copilărie;
  • conversia homocisteinei în metionină, un aminoacid utilizat în sinteza proteinelor și metilarea ADN;
  • prevenirea defectelor de tub neural fetale;
  • prevenirea stresului oxidativ prin proprietățile antioxidante.

Astfel, echilibrul între nivelurile normale ale folatului (denumit frecvent și acid folic) și activitatea enzimei MTHFR este important pentru multiple procese metabolice și celulare.

Anumite polimorfisme, denumite impropriu și mutații, ale genei MTHFR conduc la o scădere a funcției enzimatice și astfel la scăderea concentrației 5-MTHF. Nivelurile scăzute ale 5-MTHF vor conduce la scăderea conversiei homocisteinei în metionină. Iar concentrația ridicată a homocisteinei a fost asociată cu diverse afecțiuni precum: trombofilia, unele afecțiuni cardiovasculare (boală coronariană) sau complicații ale sarcinii (defecte de tub neural, avort spontan).

Care sunt polimorfismele comune ale genei MTHFR?

Cele mai comune și studiate polimorfisme ale genei MTHFR sunt C677T și A1298C. Polimorfismul C665T implică înlocuirea citozinei (C) cu timina (T) la poziția 665 a genei, iar polimorfismul A1298C implică înlocuirea adeninei (A) cu citozina (C) la poziția 1298 a genei [1]. Deoarece fiecare dintre noi avem câte 2 copii ale genei MTHFR, putem avea câte una sau două copii ale ambelor polimorfisme.

Prezența fiecărei copii a unuia dintre polimorfisme va reduce activitatea enzimatică astfel:

  • C677T – CT – genotip heterozigot – activitatea enzimatică reziduală este de aproximativ 65%;
  • C677T – TT – genotip homozigot – activitatea enzimatică reziduală este de aproximativ 30%;
  • A1298C – AC – genotip heterozigot – activitatea enzimatică reziduală este de aproximativ 70%;
  • A1298C – CC – genotip homozigot – activitatea enzimatică reziduală este de aproximativ 60%.

Prin reducerea activității enzimatice se va reduce eficiența procesării folatului și implicit a nivelului 5-MTHF, afectând sinteza și repararea ADN-ului și scăzând conversia homocisteinei în metionină, conducând la acumularea homocisteinei în organism.

Ce afecțiuni sau riscuri sunt asociate cu polimorfismele genei MTHFR?

Polimorfismele genei MTHFR sunt asociate cu o gamă largă de afecțiuni și riscuri pentru sănătate, datorită impactului lor asupra metabolismului folatului și homocisteinei.

Homocisteina în exces poate provoca leziuni ale pereților vaselor de sânge, crescând inflamația și stresul oxidativ la nivelul pereților vasculari. Aceasta poate conduce la o serie de efecte negative, precum:

  • formarea plăcilor de aterom prin oxidarea grăsimilor și activarea celulelor endoteliale;
  • întreținerea inflamației cronice care poate deteriora țesuturile;
  • afectarea metilării ADN-ului, dereglând expresia genelor și integritatea materialului genetic.

Iată principalele manifestări clinice asociate polimorfismelor genei MTHFR:

Afecțiuni cardiovasculare

Nivelurile crescute ale homocisteinei în sânge pot crește riscul de formare a cheagurilor și implicit de tromboze vasculare și accidente vasculare cerebrale. De asemenea, polimorfismele MTHFR au fost asociate cu risc crescut de ateroscleroză și boală coronariană [1].

Probleme de sănătate mintală

Cercetările au demonstrat o asociere între polimorfismele MTHFR și manifestări precum depresia, anxietatea, tulburarea bipolară și schizofrenia.

Anumite tipuri de cancer

Studiile au indicat o asociere între polimorfismele MTHFR și riscul crescut de cancer de colon, leucemie și alte tipuri de cancer, datorită rolului folatului în sinteza și repararea ADN-ului.

Complicații în sarcină

Femeile purtătoare ale polimorfismelor genei MTHFR pot avea un risc crescut pentru avorturi spontane recurente în trimestrul 2 de sarcină, defecte de tub neural fetale și alte complicații legate de dezvoltarea placentei precum preeclampsia, restricția de creștere, abrupția [2].

Probleme neurologice

Polimorfismele MTHFR sunt asociate cu risc crescut pentru migrene, neuropatie, neurodegenerare, declin cognitiv.

Impactul purtării acestor polimorfisme variază de la individ la individ, iar prezența lor nu garantează apariția acestor afecțiuni. Cu toate acestea, cunoașterea predispoziției genetice poate ajuta luarea unor măsuri preventive și monitorizarea atentă a sănătății.

Astfel, prezența acestor polimorfisme trebuie interpretată în contextul clinic al pacientului, evaluând atât istoricul personal și familial de boală și nivelul homocisteinei din sânge.

Cum poți afla dacă ești purtător al polimorfismelor genei MTHFR

Testarea genetică poate identifica polimorfismele C677T și A1298C ale genei MTHFR. Aceste polimorfisme sunt incluse în testele genetice pentru trombofilii ereditare sau în testele nutrigenetice.

Efectuează testul nutrigenetic

Află cum polimorfismele MTHFR îți influențează sănătatea. Personalizează-ți tratamentul și stilul de viață în baza geneticii tale cu testele nutrigenetice Helixomic. Totul online, cu laborator acreditat și consultație gratuită.

Identificarea acestor polimorfisme și cunoașterea riscurilor asociate ajută la personalizarea abordării sănătății și gestionarea mai eficientă a riscurilor.

Când este indicată testarea genetică pentru polimorfismele genei MTHFR?

Principalele organizații de sănătate precum American College of Medical Genetics and Genomics (ACMG) și American College of Obstetrics and Gynecology (ACOG) nu recomandă efectuarea testării de rutină și sugerează că testarea ar trebui rezervată pentru anumite situații specifice, precum:

  • Prezența unui nivel ridicat de homocisteină în sânge: Dacă analizele de sânge arată niveluri crescute de homocisteină, testarea pentru mutațiile MTHFR poate fi utilă pentru a determina cauza și a ghida intervențiile terapeutice.
  • Pierderi recurente de sarcină: Femeile care au avut multiple avorturi spontane în special în trimestrul 2 de sarcină pot beneficia în urma testării, deoarece identificarea unei posibile cauze genetice permite luarea de măsuri preventive precum suplimentarea cu folat și monitorizarea homocisteinei în viitoarele sarcini. Mai specific, genotipul C677T homozigot al mamei împreună cu nivelul ridicat al homocisteinei în timpul sarcinii sunt asociate cu un risc crescut de avort spontan.
  • Istoric familial de afecțiuni legate de MTHFR: Persoanele cu un istoric familial de trombofilie sau boală coronariană pot lua în considerare testarea pentru a evalua riscurile personale [3].

Consultarea cu un medic specialist în genetică și un medic specialist hematolog este necesară pentru a determina necesitatea testării, pentru a te ajuta să interpretezi rezultatele în contextul stării de sănătate și al istoricului personal și pentru a te ajuta în implementarea unui plan de management și monitorizare ulterioară.

Consultație genetică personalizată

Programează o consultație genetică cu medicul nostru specialist în genetică medicală pentru a înțelege riscurile polimorfismelor MTHFR și a primi un plan de tratament și lifestyle personalizat.

Care sunt opțiunile de tratament în cazul identificării polimorfismelor MTHFR?

Tratamentul pentru persoanele cu mutații ale genei MTHFR implică gestionarea echilibrului dintre nivelul folatului și enzimei metilen-tetrahidrofolat reductază și ameliorarea simptomelor asociate. Opțiunile de tratament includ:

Asigurarea unui aport suficient de folat:

  • Ajustări dietetice: Creșterea aportului de folat prin consumul de alimente bogate în această vitamină, cum ar fi legumele cu frunze verzi închise (spanac, kale), leguminoasele, avocado și citricele, poate ajuta la menținerea nivelurilor optime de folat în organism.
  • Suplimentare: Administrarea de suplimente care conțin forme active de folat, cum ar fi L-metilfolatul poate fi recomandată, în special preconcepțional și în timpul sarcinii. De asemenea, suplimentele cu vitamina B12 și vitamina B6 pot ajuta la reducerea nivelurilor de homocisteină.

Gestionarea altor afecțiuni

Persoanelor cu polimorfisme ale MTHFR le este indicat să își monitorizeze îndeaproape și să trateze alte afecțiuni care ar putea exacerba efectele polimorfismelor. Aceasta poate include controlul tensiunii arteriale, menținerea unui nivel normal al colesterolului și gestionarea stresului.

Adoptarea unui stil de viață sănătos

Adoptarea unui stil de viață sănătos cu evitarea altor factori de risc pentru tromboze sau alte manifestări asociate polimorfismelor MTHFR, care includ o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool, poate ajuta la gestionarea riscurilor asociate.

Evaluarea medicală regulată

Consultațiile medicale regulate și analizele de sânge periodice pentru monitorizarea nivelurilor de homocisteină și folat pot ajuta la intervenția precoce pentru prevenția apariției complicațiilor și ajustarea tratamentului după necesitate.

Beneficiezi de 5% reducere la prima comandă.

Abonează-te pentru a beneficia de expertiza dr. Anca Neacșu direct în inboxul tău.

Îți vom trimite săptămânal informații despre sănătate și longevitate susținute de cercetări medicale de încredere și verificate de dr. Anca Neacșu.

Management personalizat în funcție de profilul genetic MTHFR

Gestionarea riscurilor asociate polimorfismelor MTHFR trebuie personalizată în funcție de polimorfismul sau polimorfismele prezente, nivelurile homocisteinei din sânge, a manifestărilor clinice și altor riscuri sau afecțiuni ale persoanei în cauză. Este esențial ca pacienții să colaboreze cu medicii lor pentru a dezvolta un plan de management personalizat și pentru a monitoriza eficiența acestuia pe termen lung.

Referințe:

  • 1.Raghubeer S, Matsha TE. Methylenetetrahydrofolate (MTHFR), the One-Carbon Cycle, and Cardiovascular Risks. Nutrients. 2021 Dec 20;13(12):4562. doi: 10.3390/nu13124562. PMID: 34960114; PMCID: PMC8703276.
  • 2.Turgal M, Gumruk F, Karaagaoglu E, Beksac MS. Methylenetetrahydrofolate Reductase Polymorphisms and Pregnancy Outcome. Geburtshilfe Frauenheilkd. 2018 Sep;78(9):871-878. doi: 10.1055/a-0664-8237. Epub 2018 Sep 14. PMID: 30258247; PMCID: PMC6138472.
  • 3.Calderón-Larrañaga A, Saadeh M, Hooshmand B, et al. Association of Homocysteine, Methionine, and MTHFR 677C>T Polymorphism With Rate of Cardiovascular Multimorbidity Development in Older Adults in Sweden. JAMA Netw Open. 2020;3(5):e205316. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.5316

Vrei să afli mai multe despre testarea polimorfismelor genei MTHRF?

Dr. Anca Neacșu

Dr. Anca Neacșu

Dr. Anca Neacșu, medic specialist în genetică medicală cu peste 10 ani de experiență, este expertă în consiliere genetică și interpretarea analizelor genetice avansate. Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București și cu formări suplimentare la Harvard, Stanford și Asociația Americană de Nutriție, ea promovează o paradigmă medicală nouă, axată pe prevenție și tratamente personalizate o viață cât mai sănătoasă și prelungirea longevității.

Află mai multe despre Anca