Lupta împotriva cancerului a devenit o prioritate globală, mobilizând resurse considerabile pentru a dezvolta strategii eficiente de prevenție, diagnosticare precoce și tratament eficient. În acest context, testarea genetică se dovedește a fi o unealtă valoroasă, cu potențialul de a transforma semnificativ abordarea noastră față de această afecțiune complexă și multifațetată.

Progresele în domeniul geneticii ne oferă o fereastră unică asupra mecanismelor care guvernează apariția și evoluția cancerului, deschizând noi orizonturi în personalizarea îngrijirilor medicale. În acest articol, vă invit să explorăm împreună mecanismele genetice care conduc la apariția cancerelor și modul în care testarea genetică poate ajuta prevenția, diagnosticul și tratamentul cancerelor.

Ce este cancerul?

Cancerul este un termen umbrelă cuprinzând o gamă largă de afecțiuni care debutează atunci când celule se multiplică în mod necontrolat și formează tumori sau se răspândesc în organism.

Cancerele pot afecta orice țesut sau organ putând forma tumori solide precum cele de colon, plămân, sân, dar pot fi și hematologice, afectând celulele sangvine precum leucemiile și limfoamele. Unele cancere sunt mai agresive evoluând fulminant, iar altele sunt mai indolente, cu progresie lentă putând fi stabile sau chiar asimptomatice ani de zile.

În mod normal, celulele organismului cresc și se înmulțesc printr-un proces denumit diviziune celulară. Când celulele îmbătrânesc sau acumulează anomalii, intervin mecanisme care determină moartea (apoptoza) acestor celule care vor fi înlocuite de celule tinere, sănătoase.

Însă, uneori, aceste mecanisme de apărare sunt ocolite și celulele cu anomalii de înmulțesc necontrolat determinând apariția cancerelor.

Celulele canceroase au capacitate mare de înmulțire și invazie a vecinătății, dar și de răspândire pe cale sangvină sau limfatică în alte regiuni ale organismului (metastazare).

Conform OMS (Organizației Mondiale a Sănătății) cancerul este una din principalele cauze de deces, în 2020 fiind responsabil de 1 din 6 decese global.

Genetica și cancerul

Mecanismele de control ale creșterii, înmulțirii și morții celulare sunt codificate de anumite gene. În mod normal există mai multe niveluri de control, astfel încât dacă celula l-a scurtcircuitat pe unul dintre ele, va fi prinsă la următorul punct de control și i se va fi distrusă.

Aceste gene codificatoare ale mecanismelor de control pot suferi mutații care le afectează funcția. Atunci când mai multe niveluri de control sunt afectate, crește riscul ca o celulă anormală să supraviețuiască și să se multiplice exagerat, conducând la apariția cancerului.

Celulele canceroase (maligne) se multiplică și au un avantaj competitiv față de celulele normale prin:

  • multiplicarea în absența unui semnal de multiplicare;
  • ignorarea semnalului care determină moartea celulară;
  • invazia țesuturilor din jur și metastazarea;
  • crearea unor vase de sânge noi în tumoră care să asigure nutriția celulelor canceroase;
  • ocolirea răspunsului imun care este responsabil de îndepărtarea celulelor canceroase;
  • acumularea de mutații care pot conferi rezistență la tratamente.

Cancer ereditar vs. cancer sporadic

Am explorat deja modul în care modificările genetice (mutațiile) determină apariția cancerelor.

Dar când apar mutațiile? Ne putem naște cu anumite mutații care sunt prezente în toate celulele organismului și ne conferă un risc crescut pentru cancere. Aceste mutații denumite “germinale” pot fi moștenite de la părinți sau pot apărea în cursul dezvoltării embrionare și predispun la apariția cancerelor ereditare.

Dar mutațiile pot apărea și în cursul vieții noastre. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, acumulăm mutații astfel crescându-ne riscul pentru a dobândi cancere sporadice la o vârstă înaintată.

Astfel, în funcție de proveniența mutațiilor, distingem două tipuri de cancere.

Cancerele sporadice

Sunt determinate de mutații care nu sunt prezente la naștere, ci apar în celulele noastre în cursul vieții. Aceste tipuri de cancere apar de obicei la o vârstă avansată deoarece pe măsură ce înaintăm în vârstă acumulăm mutații iar acest lucru ne crește riscul de a dobândi cancer.

Oricare dintre noi avem un risc pentru a dezvolta cancere sporadice, iar mediul în care trăim și stilul de viață joacă un un rol important în apariția mutațiilor. Un stil de viață sănătos și evitarea expunerii la substanțe toxice sunt factori care ne pot ajuta să ne scădem riscul pentru astfel de cancere.

Cancerele ereditare

Sunt determinate de mutații cu care ne naștem, care pot fi moștenite de la părinți sau pot apărea în timpul dezvoltării noastre embrionare și sunt prezente în toate celulele organismului nostru (germinale). Cancerele ereditare reprezintă aproximativ 5-10% din totalul cancerelor.

Persoanele care prezintă mutații genetice asociate cu cancere ereditare au un risc semnificativ mai mare decât persoanele care nu sunt purtătoare ale acestor mutații de a dezvolta diferite forme ale bolii, adesea în multiple organe, și tind să fie diagnosticate la vârste mai tinere decât media populației.

De exemplu, conform datelor de la National Cancer Institute, femeile cu mutații în gena BRCA2 se confruntă cu un risc de 45%–69% de a dezvolta cancer mamar și de 11%–17% pentru cancer ovarian, până la atingerea vârstei de 70-80 ani.

Testarea genetică în cancer: Particularități și beneficii

Am explorat rolul geneticii și anume al mutațiilor în apariția cancerelor și am făcut distincția între cancerele sporadice și cancerele ereditare. Mai departe, vom explora particularitățile testării genetice în cele două tipuri de cancer, modul în care putem aplica testele genetice și beneficiile lor.

Testarea genetică are un rol important atât în cancerele ereditare cât și în cele sporadice, oferind informații diagnostice, despre riscuri, prognostic, prevenție și tratament.

În funcție de natura cancerului și scopul testării, există două categorii principale de teste genetice:

  1. Teste somatice, efectuate pe țesutul tumoral, care furnizează detalii valoroase despre prognostic și despre abordarea terapeutică optimă.
  2. Teste germinale, realizate din sânge periferic sau celule bucale, care contribuie la evaluarea riscului de cancer ereditar, oferind totodată informații esențiale pentru prognostic, prevenție și strategii de tratament.

Astfel, în funcție de specificul cazului, de suspiciunea clinică și de tipul de informații necesare, testele genetice germinale și somatice pot fi aplicate fie separat, fie concomitent.

Mai departe vom explora modul în care putem aplica testele genetice și informațiile pe care ni le pot furniza.

În cancerele sporadice

Testarea genetică somatică (a țesutului tumoral) poate oferi informații esențiale despre prognosticul afecțiunii și tratamentul cel mai potrivit în funcție de profilul mutațional.

Spre exemplu, în cazul melanoamelor maligne, prezența mutației V600E în gena BRAF este o indicație pentru administrarea de inhibitori tirozin kinazici precum Vemurafenib. Astfel, pacientul poate fi inițiat de la început pe un tratament cu cea mai mare șansă pentru succes conform profilului genetic al tumorii.

În cancerele ereditare

Testarea genetică pentru cancere ereditare este o testare germinală și poate identifica persoanele purtătoare ale unor mutațiii ce le conferă un risc crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancere pe toată durata vieții. Identificarea unei mutații germinale oferă informații despre mai multe aspecte după cum urmează.

Riscul pacientului de a dezvolta cancer în timpul vieții și tipurile de cancer pentru care există un risc crescut

Persoanele purtătoare ale unor mutații în gena MLH1 asociată cu sindromul Lynch au un risc de 46-61% de a dezvolta cancer de colon și de 34-54% de a dezvolta cancer endometrial.

Screening-urile cele mai potrivite și metodele profilactice cele mai eficiente

Prin detectarea timpurie a persoanelor cu risc crescut, se pot iniția programe de screening personalizate, folosind tehnici precum colonoscopia sau rezonanța magnetică nucleară (RMN), și chiar abordări profilactice, cum ar fi utilizarea Aspirinei pentru diminuarea riscului de cancer colorectal, sau intervenții chirurgicale precum histerectomia pentru scăderea riscului de cancer endometrial.

Probabilitatea altor rude de a fi afectate și riscul de a transmite mutația copiilor

Atunci când se descoperă o mutație care favorizează dezvoltarea cancerelor ereditare la un pacient, este recomandabil să se testeze și membrii familiei acestuia pentru a identifica alte persoane cu risc înalt, permițându-le astfel să beneficieze de programe de supraveghere sau de tratamente profilactice.

Un alt beneficiu al testării genetice pentru cancere ereditare este posibilitatea împiedicării transmiterii mutației copiilor.

Prin identificarea mutației responsabile de predispoziția pentru cancer, cuplul poate opta pentru reproducere umană asistată (fertilizare in vitro) și testarea genetică a embrionilor pentru mutația respectivă, apoi implantarea embrionilor care nu sunt purtători ai acelei mutații. Astfel, se poate împiedica transmiterea mutației copiilor și moștenirea riscului pentru cancer ereditar.

Deși rolul testării genetice germinale în cancerele ereditare este clar, pacienții cu cancere ereditare pot beneficia și de testarea somatică, care, analizând profilul mutațional al tumorii, oferă informații despre prognosticul afecțiunii și tratamentele cele mai potrivite.

Când putem apela la testarea genetică pentru cancere ereditare?

Având în vedere că mutațiile ce duc la cancerele ereditare sunt înnăscute, prezente în toate celulele de la naștere, semnele care ar putea indica predispoziția ta la astfel de boli includ:

  • un debut al cancerului mai devreme decât este obișnuit pentru acel tip;
  • prezența a mai multe cancere, fie în același organ, fie în organe diferite;
  • un istoric familial bogat în cancere, uneori cu un anumit tipar și/sau cu debut la vârste tinere, chiar și în copilărie.

Descoperă cum testarea genetică poate ajuta în prevenirea și tratamentul cancerului

Programează o consultație genetică online pentru a afla dacă este indicată în cazul tău

Cine te poate îndruma în procesul de testare genetică pentru cancere ereditare

Fiind un test medical, medicul genetician este ghidul tău în cadrul procesului de testare. În funcție de istoricul personal și familial de boală și manifestările fizice, el îți poate recomanda testul potrivit pentru tine.

În cadrul consultației genetice, medicul îți va explica riscurile și implicațiile testării, tipurile de rezultate pe care le poți obține. Vei avea oportunitatea de a adresa întrebări și de a te lămuri în legătură cu posibilitățile și limitele testării.

Apoi, în cadrul consultației genetice de după testare, te va ajuta să înțelegi rezultatul și te va orienta către conduita ulterioară potrivită cazului tău unic.

Tipurile de rezultate pe care le poți obține în urma testării genetice pentru cancere ereditare

Adesea, pacienții nu știu ce așteptări să aibă de la rezultatul testării pentru cancere ereditare. Medicul genetician va explica pacientului tipurile de rezultat pe care le poate obține și semnificația fiecăruia:

  1. Rezultat pozitiv – înseamnă că a fost identificată o mutație asociată cu un risc crescut pentru cancer. În acest caz vei primi informații despre riscuri, prognostic, screeninguri și metode profilactice potrivite.
  2. Rezultat negativ – înseamnă că nu a fost identificată o mutație asociată cu un risc crescut pentru cancer.
  3. Rezultat incert – uneori pot fi raportate variante genice pentru care nu există suficiente informații pentru a fi clar dacă sunt asociate sau nu cu risc crescut pentru cancer (variante cu semnificație incertă). Deoarece cunoștințele noastre despre genetică și cancer evoluează continuu, în acest caz, se recomandă reinterpretarea rezultatului în 1-2 ani pentru a verifica dacă au apărut noi informații relevate care permit reclasificarea variantei ca patogenică sau benignă.

Testarea genetică somatică în cancer

Mutațiile somatice, care apar în celulele tumorale și nu sunt prezente în celulele normale sunt promotori ai creșterii și răspândirii cancerelor, fiind markeri importanți ai tratamentului și monitorizării cancerelor.

Testarea genetică somatică oferă informații esențiale despre:

  • diagnostic: prezența fuziunii BCR-ABL confirmă diagnosticul de leucemie mieloidă cronică
  • prognostic: în unele tipuri de cancer, prezența mutațiilor genei TP53 (gardianul genomului) sugerează un prognostic mai nefavorabil;
  • ghidarea deciziilor de tratament: prezența unor anumite mutații poate fi o indicație pentru anumite tratamente țintite precum inhibitorii PARP în cazul mutațiilor BRCA1 sau BRCA2 în cazul cancerelor de sân;
  • monitorizarea progresiei și răspunsului la tratament: prin efectuarea biopsiilor lichide seriate și urmărirea anumitor markeri genetici se poate urmări evoluția cancerului, efectul tratamentului și modifica tratamentul în funcție de evoluție și răspunsul la tratament.

Testarea genetică îmbunătățește abordarea medicală a cancerelor

În acest articol am explorat diferența dintre cancerele sporadice și cele ereditare și rolul testării genetice în fiecare dintre ele.

Prin capacitatea lor de a a oferi informații relevante despre diagnosticul, prognosticul, prevenția și tratamentul cancerelor, testele genetice și-au găsit locul între investigațiile cele mai valoroase în această categorie de afecțiuni.

În plus, testele genetice se dovedesc a fi valoroase nu doar pentru individul diagnosticat, ci și pentru membrii familiei sale, facilitând detectarea timpurie a bolii, prevenirea debutului acesteia prin implementarea de strategii profilactice, și posibilitatea de a preveni transmiterea mutației către urmași prin utilizarea tehnicilor de reproducere asistată și a testării genetice a embrionilor.

Medicul genetician este ghidul tău în tot acest proces de testare genetică și înțelegere a rezultatului.

Programează acum o consultație genetică sau comandă testul genetic pentru cancere ereditare pentru a descoperi informații esențiale care te pot ajuta în prevenirea și gestionarea cancerelor ereditare.

Dr. Anca Neacșu

Dr. Anca Neacșu

Dr. Anca Neacșu, medic specialist în genetică medicală cu peste 10 ani de experiență, este expertă în consiliere genetică și interpretarea analizelor genetice avansate. Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București și cu formări suplimentare la Harvard, Stanford și Asociația Americană de Nutriție, ea promovează o paradigmă medicală nouă, axată pe prevenție și tratamente personalizate o viață cât mai sănătoasă și prelungirea longevității.

Află mai multe despre Anca