Ți-ai dorit vreodată să afli mai multe despre organismul tău, cum să-ți optimizezi alimentația și să-ți adaptezi antrenamentele și stilul de viață în funcție de nevoile tale unice? Testele nutrigenetice care evaluează factori genetici implicați în nutriție, sănătate, stil de viață și sport te pot ajuta să afli informații despre metabolismul tău, nevoia de somn, tipul de activitate fizică cel mai potrivit pentru tine și chiar riscul de a dezvolta anumite afecțiuni. În acest articol, vom explora mai în detaliu ce implică aceste teste și ce fel de informații poți afla prin efectuarea lor.

Tipurile de informații poți afla în urma efectuării unui test nutrigenetic

I. Informații despre metabolismul micronutrienților și macronutrienților

Testele nutrigenetice pot oferi informații valoroase despre metabolismul micronutrienților (vitamine și minerale) și macronutrienților (proteine, carbohidrați și grăsimi) al organismului tău. De exemplu, un polimorfism genetic în gena FTO poate indica o predispoziție la acumularea mai rapidă a grăsimilor, în timp ce o variantă a genei MTHFR poate sugera că organismul tău nu procesează eficient vitamina B9 (acidul folic). Astfel, poți adapta dieta în funcție de aceste informații, consumând mai puține grăsimi sau suplimentând cu acid folic.

II. Metabolismul cafeinei și alcoolului

Testele nutrigenetice pot dezvălui și modul în care organismul tău metabolizează și răspunde la cafeină și alcool. Spre exemplu unele persoane care sunt purtătoare ale unui polimorfism al genei CYP1A2, care este responsabilă de metabolizarea cafeinei pot fi mai sensibile la efectele acesteia. În cazul alcoolului, unele polimorfisme ale genei ADH1B indică o susceptibilitate de a dezvolta adicție pentru alcool.

III. Nevoia de somn

Testele nutrigenetice te pot ajuta să afli de cât somn ai nevoie în mod optim conform constituției tale genetice, factorii care îți pot influența calitatea somnului și modul în care îți poți optimiza calitatea somnului. De exemplu, un polimorfism al genei PER2 poate indica o nevoie crescută de somn.

IV. Tipul de activitate fizică cel mai potrivit

Testele nutrigenetice te pot ajuta să descoperi detalii despre capacitatea ta fizică determinată genetic, precum forța musculară, anduranța, recuperarea după efort. Spre exemplu, prezența unui polimorfism al genei ACTN3 poate indica o predispoziție spre performanță în sporturile de anduranță sau cele de forță.

V. Riscul de a dezvolta anumite afecțiuni

Testele genetice pot evalua riscul de a dezvolta anumite afecțiuni precum cele cardiovasculare. De exemplu, anumite polimorfisme ale genei APOE pot indica un risc crescut de a dezvolta boală coronariană.

Prin cunoașterea acestor riscuri, poți lua măsuri preventive, cum ar fi modificarea dietei, adoptarea unui stil de viață activ și efectuarea de controale medicale regulate pentru a preveni sau depista devreme aceste afecțiuni.

Cum să folosești informațiile obținute din testele nutrigenetice

Rezultatele testelor genetice pot fi folosite pentru a-ți personaliza stilul de viață și pentru a-ți optimiza sănătatea. Iată câteva exemple de moduri în care poți utiliza informațiile obținute:

  1. Adaptează-ți dieta în funcție de particularitățile tale genetice ale metabolismului diferiților micronutrienți și macronutrienți și răspunsului determinat genetic la anumiți factori de mediu pentru a avea rezultate optime în ceea ce privește controlul greutății.
  2. Adaptează-ți consumul de cafeină și stabilește un program de somn optim o odihnă mai bună și eficiență sporită.
  3. Alege tipul de activitate fizică cel mai potrivit pentru tine și crește-ți potențialul de fitness adaptat la constituția ta determinată genetic.
  4. Implementează un plan de prevenție personalizat conform riscurilor tale genetice.

Cum se poate efectua un test nutrigenetic

Testele nutrigenetice pot fi efectuate simplu, chiar din confortul casei tale. Primul pas este acela de a comanda un kit de testare la tine acasă. Vei preleva o probă de salivă sau celule bucale și vei trimite proba înapoi către laboratorul care va efectua analiza. În câteva săptămâni vei primi un rezultat. Pentru interpretare este recomandat să apelezi la o consultație genetică pentru a înțelege rezultatul, implicațiile și limitele testului și pentru a primi recomandările personalizate care te vor ajuta să îți optimizezi stilul de viață și sănătatea.

În concluzie

Testele nutrigenetice îți oferă oportunitatea de a-ți înțelege mai bine organismul și de a face alegeri informate cu privire la nutriție, activitatea fizică și prevenirea afecțiunilor. Acestea oferă un cadru genetic pentru personalizarea intervențiilor asupra stilului de viață, alimentației și activității fizice ce are ca scop optimizarea sănătății.

Cu toate acestea, este important să consulți un specialist înainte de a face modificări majore în stilul de viață. În plus, nu uita că factorii genetici reprezintă doar o parte a ecuației sănătății și că stilul de viață, mediul și alte variabile joacă, de asemenea, un rol important în menținerea unei vieți sănătoase

Dr. Anca Neacșu

Dr. Anca Neacșu

Dr. Anca Neacșu, medic specialist în genetică medicală cu peste 10 ani de experiență, este expertă în consiliere genetică și interpretarea analizelor genetice avansate. Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București și cu formări suplimentare la Harvard, Stanford și Asociația Americană de Nutriție, ea promovează o paradigmă medicală nouă, axată pe prevenție și tratamente personalizate o viață cât mai sănătoasă și prelungirea longevității.

Află mai multe despre Anca