Secvențierea întregului genom (WGS) reprezintă o tehnică revoluționară în domeniul geneticii medicale, care permite analiza detaliată a întregului ADN al unui organism într-un singur proces. Această abordare captează majoritatea variațiilor genetice, fiind o resursă de neegalat în diagnosticarea bolilor genetice rare și eliminând necesitatea testărilor genetice secvențiale.

Utilizarea tot mai frecventă a WGS în practica clinică este susținută de eficiența sa în analiza rapidă, scurtarea timpului până la diagnostic, rata mare de diagnostic neegalată de nicio altă tehnică și eficiența costurilor, facilitând astfel diagnosticarea și managementul afecțiunilor genetice.

Acest test diagnostic oferă o imagine în profunzime asupra totalității materialului genetic al unei persoane, analizând atât regiunile codificatoare ale ADN (genele), care reprezintă aproximativ 1,5% din totalitatea ADN cât și regiunile reglatorii ale expresiei genelor și ADN intergenic.

Oferind o viziune completă asupra genomului unui individ, WGS a revoluționat diagnosticul genetic molecular, permițând intervenții medicale personalizate și informate. Această tehnică deschide noi orizonturi în înțelegerea și tratarea afecțiunilor genetice, reprezentând temelia pentru o medicină precisă și personalizată.

Ce este Secvențierea Întregului Genom (WGS)

Secvențierea întregului genom este cel mai extins test genetic de diagnostic disponibil în prezent. Folosind tehnologia secvențierii de nouă generație analizează cele 3 miliarde de nucleotide ale ADN-ului nostru pentru a identifica modificarea (mutația) responsabilă de apariția unei afecțiuni.

Cui îi este indicată secvențierea întregului genom WGS

Secvențierea întregului genom (WGS) reprezintă o resursă valoroasă în diagnosticarea și managementul unei game largi de afecțiuni. Utilizată atât în practica clinică, cât și în cercetare, WGS oferă insight-uri profunde în compoziția genetică a unui individ, fiind deosebit de benefică în următoarele situații:

Pacienți cu Boli Rare cu Manifestări Multiple Heterogene

Pacienții care se confruntă cu simptome multiple, complexe, greu de încadrat într-o anumită patologie sau grup de afecțiuni se pot afla într-un lung proces de căutare a unui diagnostic corect. WGS oferă o analiză exhaustivă a genomului, având posibilitatea de a identifica variațiile genetice care pot fi responsabile pentru aceste afecțiuni.

Prin eliminarea necesității testărilor genetice secvențiale, folosind teste mai țintite pe anumite patologii sau tipuri de mutații, WGS simplifică și accelerează procesul de diagnosticare, fiind o opțiune valoroasă pentru acești pacienți.

Copii cu Afecțiuni Grave

Pentru copiii internați cu afecțiuni severe, ale căror cauze nu pot fi determinate prin teste medicale standard, WGS poate fi o salvare. Acest test poate identifica rapid mutațiile responsabile, permițând medicilor să aleagă cele mai eficiente tratamente, uneori chiar salvatoare de vieți.

Un testament al utilității acestui test în practica clinică este programul Generation Study implementat de NHS (National Health Service) din UK ce vizează secvențierea întregului genom a 100.000 de nou-născuți până în anul 2025 pentru identificarea timpurie a afecțiunilor genetice.

Pacienți cu Tulburări Neurologice Ereditare

Tulburările neurologice ereditare, cum ar fi diversele forme de epilepsie, ataxie sau distrofii musculare, pot fi dificil de diagnosticat prin metodele tradiționale.

WGS s-a dovedit a fi un instrument eficient în identificarea mutațiilor specifice asociate cu aceste condiții, facilitând astfel un diagnostic rapid și precis, precum și stabilirea unor planuri de monitorizare și tratament adecvate pentru pacient dar și de prevenție pentru rudele aflate la risc de a fi afectate.

Pacienți cu Cancer sau Istoric Familial Sugestiv pentru Cancere Ereditare

În oncologie, WGS poate analiza variațiile genetice asociate cu apariția cancerelor ereditare și asigura un diagnostic precoce al sindromului de cancer ereditar.

Prin identificarea timpurie a riscului genetic pentru cancer WGS își dovedește utilitatea pentru dezvoltarea unor strategii personalizate de monitorizare și prevenție prin aplicarea unor terapii precum chirurgia profilactică sau tratamente țintite către a scădea riscul de a dezvolta cancer.

Cine recomandă secvențierea întregului genom WGS

Decizia de testare se va lua în colaborare cu medicul specialist în genetică în cadrul unei consultații genetice. Medicul genetician va recomanda testarea WGS luând în considerare diagnosticul clinic la pacientului, semnele și simptomele sale, istoricul personal și familial de boală, tipul de modificare genetică posibil implicată și probabilitatea ca WGS să identifice cauza genetică a afecțiunii.

În cadrul consultației genetice, medicul genetician, va oferi pacientului informații în legătură cu procesul de testare, posibilele rezultate pe care le poate obține în urma testării și implicațiile acestora, adresează întrebările și neclaritățile pacientului în legătură cu testarea, consemnează informațiile clinice necesare pentru interpretarea rezultatului.

Medicul genetician își oferă suportul pacientului în cadrul întregului proces de testare, de la primul contact cu pacientul înainte de testare până după testare, în cadrul procesului de interpretare a rezultatelor și elaborării strategiilor de monitorizare și tratament.

Beneficiile secvențierii întregului genom WGS

Secvențierea întregului genom (WGS) reprezintă o veritabilă revoluție în domeniul genetic, aducând o serie de beneficii fără precedent în diagnosticarea și înțelegerea afecțiunilor genetice. Haideți să explorăm în detaliu aceste avantaje:

Acoperire a întregului ADN nuclear

WGS este cel mai extins test genetic de diagnostic ce analizează ADN nuclear în întregime, cuprinzând atât ADN codificator al proteinelor și ARN ce se regăsește în interiorul genelor (exonic) și constituie aproximativ 1,5% din întregul ADN conținut de nucleul celular cât și ADN-ul necodificator, din interiorul genelor (intronic) și intergenic. Astfel, WGS oferă o acoperire neegalată de niciun alt test genetic.

Posibilitatea identificării a numeroase tipuri de mutații

Tehnologia WGS, prin acoperirea totalității ADN nuclear, permite detectarea unei game largi de variații genetice, de la variantele unui singur nucleotid (SNV-uri) și inserții/deleții mici (indels), până la modificări structurale complexe și anomalii cromozomiale. Acest spectru larg de detectare deschide noi căi în înțelegerea etiologiei bolilor genetice. Astfel, WGS poate identifica:

  • variantele unui singur nucleotid (SNV);
  • inserții/deleții mici (indels) de până la 500 perechi de baze;
  • expansiuni nucleotidice;
  • deleții/duplicații mari (CNV);
  • modificări structurale (inversii/translocații);
  • anomalii cromozomiale.

Rată de diagnostic superioară metodelor precedente

Studiile comparative dintre secvențierea întregului genom (WGS) și metodele tradiționale, cum ar fi secvențierea întregului exom (WES) și cariotipul molecular au identificat o rată de diagnostic superioară a WGS comparativ cu efectuarea celorlalte două teste împreună.

Capacitatea WGS de a identifica mutații în regiuni neașteptate (necodificatoare) ale genomului și capacitatea neegalată până în prezent de a identifica modificări structurale complexe transformă abordarea diagnostică în genetica clinică.

Reducerea timpului până la diagnostic

În trecut, pacienții erau adesea nevoiți să parcurgă multiple teste genetice înainte de a obține un diagnostic.

WGS, cu abilitatea sa de a detecta simultan o multitudine de variații genetice, are potențialul de a scurta semnificativ acest proces, adesea la doar câteva săptămâni, îmbunătățind astfel gestionarea timpurie și eficientă a afecțiunilor pacientului așa cum a demonstrat și acest studiu efectuat pe copii cu vârsta sub 4 luni.

Posibilitatea raportării descoperirilor incidentale cu potențial preventiv

WGS oferă, de asemenea, la alegerea pacientului, posibilitatea raportării descoperirilor incidentale. Acestea sunt mutații patogenice care, deși nu reprezintă scopul testării și nu sunt relevante pentru afecțiunea investigată, pot avea implicații semnificative pentru sănătatea pacientului sau a descendenților săi.

Aceste descoperiri pot ghida implementarea de strategii preventive și de monitorizare precoce pentru afecțiuni care ar putea avea manifestări ulterioare în viață.

Colegiul American de Genetică Medicală (ACMG) recomandă raportarea mutațiilor descoperite incidental în cursul analizei WGS pentru o serie de gene implicate în apariția unor afecțiuni “acționabile“ pentru care pacientul poate implementa timpuriu tratamente profilactice sau programe de monitorizare care au scopul de a scădea riscul apariției acestor afecțiuni sau minimiza manifestările clinice.

De asemenea, WGS are potențialul de a descoperi mutații pentru care pacientul este purtător neafectat dar care pot fi transmise descendenților, afectându-le sănătatea. Astfel, pacientul poate lua decizii informate privind reproducerea sa și preveni transmiterea unor afecțiuni copiilor săi.

Secvențierea întregului genom (WGS): standardul de aur al diagnosticului genetic

WGS își consolidează poziția ca un instrument esențial în medicina genetică, oferind nu doar o acuratețe și o rată de diagnostic îmbunătățite, dar și oportunități noi pentru prevenție și tratament personalizat.

Această tehnologie deschide perspective noi în înțelegerea complexității genomului uman și a impactului său asupra sănătății și apariției bolilor, marcând un pas important către o era nouă în medicina personalizată și genomică.

La Helixomic îți oferim soluția completă pentru secvențierea întregului genom, un test simplu ce se poate efectua confortabil de acasă, prin prelevarea unei probe de celule bucale cu ajutorul unui swab. Pachetul nostru complet acoperă transportul probei, interpretarea rezultatelor și o consultație genetică, toate incluse gratuit.

Vrei mai multe informații despre analiza WGS (secvențierea întregului genom)?

Dr. Anca Neacșu

Dr. Anca Neacșu

Dr. Anca Neacșu, medic specialist în genetică medicală cu peste 10 ani de experiență, este expertă în consiliere genetică și interpretarea analizelor genetice avansate. Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București și cu formări suplimentare la Harvard, Stanford și Asociația Americană de Nutriție, ea promovează o paradigmă medicală nouă, axată pe prevenție și tratamente personalizate o viață cât mai sănătoasă și prelungirea longevității.

Află mai multe despre Anca